Hemograma Completă: Intervale Normale

admin / March 2024



Menținerea nivelurilor echilibrate de hemoglobină este esențială pentru sănătatea generală. Sugarii tind să aibă niveluri medii de hemoglobină mai mari decât adulții. Acest lucru se datorează faptului că au niveluri mai ridicate de oxigen în uter și au nevoie de mai multe globule roșii pentru a transporta oxigenul. În timpul sarcinii, poate apărea anemie fiziologică, care este cauzată de creșterea volumului plasmatic matern în comparație cu celulele roșii din sânge, ceea ce duce la scăderea nivelului hemoglobinei. Anemia fiziologică este frecventă în timpul sarcinii și se datorează creșterii în mod natural a volumului sanguin matern și nevoilor suplimentare de fier ale fătului. Nivelurile scăzute ale hemoglobinei sunt un semn că corpul tău nu are suficiente celule roșii din sânge. Este posibil ca corpul dumneavoastră să nu producă suficient de unul singur sau este posibil să aveți o stare de sănătate care vă reduce numărul de globule roșii.

  • Hemoglobina este un tip de proteină din celulele roșii din sânge care distribuie oxigenul pe care îl respirați mușchilor și țesuturilor din tot corpul.
  • Policitemia secundară apare atunci când o altă afecțiune provoacă o supraproducție de globule roșii.
  • Puteți avea un nivel scăzut de hemoglobină dacă sângele conține exces de lichid (opusul deshidratării).
  • Hemoglobina este o componentă a sângelui care furnizează oxigen în întregul corp.
  • Un test de hemoglobină poate fi, de asemenea, asociat cu un test de hematocrit.


Nivelurile ridicate ale hemoglobinei însoțesc, în general, un număr mare de globule roșii. Amintiți-vă, hemoglobina se găsește în celulele roșii din sânge, așa că cu cât numărul de celule roșii din sânge este mai mare, cu atât nivelul de hemoglobină este mai mare și invers. Nivelurile ridicate ale hemoglobinei pot fi primare sau secundare, potrivit dr. Schafer. „O cauză „primară” a hemoglobinei crescute este policitemia vera, o boală rară a sângelui caracterizată prin supraproducția de globule roșii în măduva osoasă”, spune ea. Siclemia este o afecțiune genetică în care calitatea hemoglobinei este defectuoasă. Această afecțiune poate provoca hemoglobină anormală care poate duce la formarea anormală a globulelor roșii (secerate) (vezi ilustrația).

Anemia Celulelor Secera



În forma lor naturală, celulele roșii din sânge sunt rotunde, cu centre înguste asemănătoare unei gogoși fără gaură în mijloc. Prin urmare, structura anormală a hemoglobinei poate perturba forma celulelor roșii din sânge și poate împiedica funcționarea și curgerea acestora prin vasele de sânge. Hemoglobina este un tip de proteină din celulele roșii din sânge care distribuie oxigenul pe care îl respirați mușchilor și țesuturilor din tot corpul. Fără oxigen, mușchii tăi nu ar avea energia de care au nevoie pentru a funcționa normal. Puteți avea un nivel scăzut de hemoglobină dacă sângele conține exces de lichid (opusul deshidratării). Acest lucru poate fi cauzat de unele afecțiuni medicale, în special de insuficiență renală.

  • Dacă nivelul de hemoglobină este scăzut, este posibil ca celulele să nu primească suficient oxigen.
  • Nivelurile anormale ale hemoglobinei pot fi un semn al mai multor probleme de sănătate.
  • Când sângele tău nu conține suficientă hemoglobină, celulele tale nu primesc suficient oxigen.
  • „O cauză „primară” a hemoglobinei crescute este policitemia vera, o boală rară a sângelui caracterizată prin supraproducția de globule roșii în măduva osoasă”, spune ea.
  • Este de obicei testată ca parte a unei hemoleucograme complete (CBC).


Când sângele tău nu conține suficientă hemoglobină, celulele tale nu primesc suficient oxigen. Un CBC face multe teste pentru a măsura și a studia globulele roșii, globulele albe și trombocitele. Nivelurile secundare crescute ale hemoglobinei pot fi rezultatul deshidratării și pot provoca o scădere a aportului de oxigen al organismului, spune dr. Schafer. Alte cauze ale hemoglobinei mari includ boala pulmonară cronică, a fi la altitudini mari, fumatul, a avea apnee în somn și îngustarea arterei renale numită stenoză a arterei renale, adaugă ea.

Care Sunt Nivelurile Hemoglobinei?



Ajută la o imagine mai clară a nivelului mediu de glucoză din sânge al unei persoane pe parcursul a 2 până la 4 luni. Glucoza, numită și zahăr din sânge, circulă în sânge și se atașează de hemoglobină. „Hemoglobina mai mare decât cea normală poate pune un stres crescut asupra sistemelor de organe ale corpului, inclusiv inimă, plămâni, rinichi și creier”, spune dr. Miller. Acest stres suplimentar crește riscurile de accidente vasculare cerebrale și alte leziuni ale organelor din cauza vâscozității sau grosimii crescute a sângelui care se dezvoltă cu concentrații mai mari de hemoglobină, adaugă el. Vâscozitatea crescută poate împiedica fluxul sanguin prin capilarele minuscule, compromițând transportul oxigenului către țesuturi și organe și provocând potențial leziuni tisulare sau disfuncții ale organelor, potrivit Dr. Schafer. Policitemia secundară apare atunci când o altă afecțiune provoacă o supraproducție de globule roșii.

  • Anemia fiziologică este frecventă în timpul sarcinii și se datorează creșterii în mod natural a volumului sanguin matern și nevoilor suplimentare de fier ale fătului.
  • Nivelurile ridicate ale hemoglobinei însoțesc, în general, un număr mare de globule roșii.
  • Un număr mai mic decât normal de globule roșii este denumit anemie, iar nivelurile de hemoglobină reflectă acest număr.
  • În forma lor naturală, celulele roșii din sânge sunt rotunde, cu centre înguste asemănătoare unei gogoși fără gaură în mijloc.


Dacă nivelul de hemoglobină este prea scăzut, este posibil ca celulele musculare să nu primească suficient oxigen. Hemoglobina este o componentă a sângelui care furnizează oxigen în întregul corp.

Care Este Un Nivel Normal Al Hemoglobinei?



Aceste globule roșii anormale nu pot trece cu ușurință prin vasele de sânge mici, ceea ce duce la oxigen inadecvat pentru țesuturile corpului. Hemoglobina este o componentă esențială a globulelor roșii din sânge, care le permite să distribuie oxigenul în organism. Când nivelul de hemoglobină este scăzut, s-ar putea să vă simțiți neobișnuit de slăbit sau obosit. Nivelul hemoglobinei reflectă numărul de globule roșii din corpul tău și cât de eficient transportă oxigenul către celulele tale. Această proteină conține fier, care poate fi măsurat cu un test de sânge. Nivelurile tipice ale hemoglobinei variază în funcție de o serie de factori individuali. Nivelurile ridicate sau scăzute pot indica anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile care afectează inima și rinichii.



Cancerele și bolile cardiace și pulmonare sunt câteva dintre afecțiunile legate de policitemia secundară. Pe lângă sexul dvs., o serie de alți factori vă pot afecta nivelul hemoglobinei. De exemplu, adulții în vârstă și persoanele însărcinate tind să aibă niveluri de hemoglobină mai scăzute decât media. Un test de sânge pentru hemoglobină (Hgb) măsoară cantitatea de hemoglobină din celulele roșii din sânge. Pentru a efectua acest test, un profesionist din domeniul sănătății vă va preleva o probă de sânge din vene, de obicei din curba brațului sau dosul mâinii. Hemoglobina este de obicei testată ca parte a unei hemoleucograme complete sau CBC.

Profesionisti Medicali



Este de obicei testată ca parte a unei hemoleucograme complete (CBC). De obicei, nu trebuie să faceți nimic pentru a vă pregăti pentru acest test, cu excepția cazului în care furnizorul dumneavoastră de asistență medicală a ordonat, de asemenea, să fie efectuate alte teste pe aceeași probă de sânge. Asigurați-vă că întrebați furnizorul dumneavoastră dacă ar trebui să postați înainte de a ajunge la test.

  • „Hemoglobina mai mare decât cea normală poate pune un stres crescut asupra sistemelor de organe ale corpului, inclusiv inimă, plămâni, rinichi și creier”, spune dr. Miller.
  • Acest fier reține oxigenul, făcând hemoglobina o componentă esențială a sângelui tău.
  • Glucoza, numită și zahăr din sânge, circulă în sânge și se atașează de hemoglobină.

he has a good point

FILED UNDER : Uncategorized

TAG :